leaf

Calculator diametru cos de fum

Calculator diametru cos de fum

Dimensionarea cosului de fum este este cea mai importanta etapa in proiectarea cosului de fum

Pentru o estimare prealabila a diametrului cosului de fum, am creat acest (click aici) instrument de calcul automat, prin care puteti afla cu caracter informativ diametrul cosului de fum. 

NOTA: Calculatia este estimativa, ea trebuie verificata cu dep. tehnic inainte de comanda, mai ales daca instalarea nu este una standard !


Sigur ca amplasarea si alegerea cosului de fum sunt la fel de importante.  Calculul de  dimensionare a cosului de fum este hotarator pentru buna functionare a echipamentului racordat la acesta, respectiv pentru realizarea performantelor energetice ale acestuia .

Pentru calcul corect de dimensionare trebuie sa aveti la indemana multe cunostinte, date de intrare atunci cand folositi un soft de selectie dar si experienta pentru a valida rezultatul calculatorului. 

Raspunsul referitor la Dimensionarea cosului de fum o sa-l gasiti in cele ce urmeaza !

Coșul de fum este o instalație pentru evacuarea gazelor de ardere și dispersia lor în atmosferă. Uneori are și rolul de a realiza un tiraj necesar acoperirii pierderilor de sarcină ale cazanului și aspirarea totală sau parțială a aerului de ardere.
La un coș de fum trebuie determinate inaltimea h si sectiunea A.
 În practica curentă, în funcție de tipul și mărimea centralei termice, respectiv, tipul și numărul cazanelor, natura combustibilului și locul de amplasare, se pot determina suprafața Ac și înălțimea hc a coșu¬lui luând în considerare:
- tirajul coșului care poate acoperi pierderile de sarcina pe traseul: cazan - canal de fum - coș (cazul cazanelor prevăzute cu arzătoare atmosferice);
- tirajul forțat care poate acoperi pierderile de sarcina numai pe traseul: canal de fum - coș (cazul cazanelor prevăzute cu arzătoare presurizate);
- tirajul artificial asigurat de un ventila¬tor (exhaustor);
- normele de protecție a mediului care impun limitarea emisiilor de poluanți rezultați din procesul de ardere a combustibililor în focarele cazanelor;
- optimizarea coșurilor pentru cazurile în care înălțimea lor este impusă (condiții de poluare, amplasare într-un spațiu arhitectonic etc.);
- optimizarea coșurilor în funcție de un tiraj existent la baza lui.

Rezultă că, la dimensionarea coșului de evacuare a gazelor de ardere, pentru realizarea unui tiraj și pentru protecția atmosferei, se impune utilizarea unor metode de calcul care, pe de o parte, să țină seama de ansamblul proceselor termice și gazodinamice ce definesc funcționarea coșului, iar, pe de alta parte, să permită optimizarea celorlalte dimensiuni: diametrul si înălțimea.
Numărul mare de parametri care trebuie luați în considerare face ca metodologia de dimensionare a coșului să se bazeze pe un calcul iterativ a cărui rezolvare rapidă necesită un calcul automat.

Calculul automat pentru dimesionarea coşului de fum
Pentru realizarea calcului automat sunt prezentate în tab. 1 datele aparatelor de încălzire necesare proiectării unui sistem de coş de fum:

Pentru adoptarea tipului de sistem de coş de fum (notare cerută)

1

Tip de aparat/de arzător

date de intrare

 2

Tip de combustibil

date de intrare

 3

Temperatura maximă a gazelor de ardere

date de intrare

Pentru dimensionarea sistemului de coş

1

Tip de aparat/de arzător

date de intrare

2

Tip de combustibil

date de intrare

3

Debit masic de gaz maximal  sau debitul caloric şi conţinutul de CO2 corelat sau puterea calorică şi randamentul şi conţinutul de CO2 corelat)

date de intrare

4

Temperatura minimă a gazelor de ardere pentru debitul/puterea calorică maximă/nominal(ă) şi minima

date de intrare

5

Tiraj minim (pentru sistemul de coş la presiune negativă) sau presiunea diferenţială maximă la presiune pozitivă)

(pentru sistemele de coş

date de intrare

6

Conţinutul de CO2 

date de intrare

7

Dimensiune/forma ieşirii aparatelor de încălzire

date de intrare

Pentru proiectare, alegerea aparatului, canalului de racordare, a piesei de adaptare a

sistemului de coş

1

Dimensiune/forma ieşirii aparatelor de încălzire

date de intrare

2

Poziţie/înălţimea ieşirii aparatelor de încălzire

date de intrareSpecialistii Clima Therm Center va sunt la dispozitie cu informatii si mai ales cu suportul tehnic de care aveti nevoie, pentru alegerea corecta a cosului de fum !

Cos de fum INOX IASI © 2022 (by ClimaTherm)